ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο χαμός του πιλότου, μεγάλη απώλεια για την οικογένεια του. Ήρωας όμως γιατί;

Το θέμα της ημέρας,
που γράφει ο Βασίλης Λαζαρίδης.

Είναι πράγματι λυπηρό, να χάνεται ένας νέος άνθρωπος, αφήνοντας πίσω του δυο παιδιά και μια σύζυγο. Ξαναγράφω είναι θλιβερό και συμμετέχω νοερά  στο βαρύ πένθος της οικογένειας του αδικοχαμένου πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας.

 Μέχρι εδώ όμως. Δεν ασπάζομαι  τον χαρακτηρισμό «ήρωας», που απλόχερα απένειμαν στον νεκρό σμηναγό,  οι πολιτικοί μας και βέβαια τα Μ.Μ.Ε.

Η λέξη «ήρωας» είναι βαριά λέξη, ταυτισμένη με ιστορικές αναφορές αλλά και κοινωνικές καταβολές που φθάνουν στην μυθολογία μας.
Ήρωας είναι ο άνθρωπος που προβαίνει σε γενναία πράξη, συχνά μέχρι σημείου αυτοθυσίας. Έτσι απλά ορίζεται η έννοια της λέξης ήρωας.
Στην περίπτωση μας και πριν προσδιορίσουν οι ειδικοί τα αίτια της πτώσης του μαχητικού, δεν νομιμοποιούμαστε να απονείμουμε τίτλους, ακόμα και στον νεκρό πιλότο της Π.Α, αφού δεν είναι γνωστά τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση το μαχητικό αεροσκάφος.
Το βέβαιο είναι, ότι δεν ενεπλάκη σε αναχαίτιση με Τούρκικο η γενικά με εχθρικό  αεροσκάφος, ή σε «πεδίο » μάχης στον εναέριο χώρο ή δεν καταρρίφθηκε από εχθρικά πυρά. Να ευχαριστούμε όμως τον Ύψιστο που επέζησε ο δεύτερος πιλότος, γιατί ο θρήνος θα ήταν  ακόμη πιο βαρύς.
Όπως βαριά απώλεια, άλλου βέβαια μεγέθους, είναι και η συντριβή του μαχητικού,που πλήρωσε ο Ελληνικός λαός από το υστέρημα του. Αλλά αυτό αντικαθίσταται.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκέπασε Γιώργο Μπαλταδώρο.
 
Βασίλης Λαζαρίδης
Δημοσιογράφος
Διευθυντής mellon.gr
Εκτύπωση