ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας από το Καστελόριζο: Στην τελική ευθεία για την οριστική έξοδο από λιτότητα και επιτροπεία

Στο Καστελόριζο βρέθηκε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι «μπορεί να βρίσκεται πολλά μίλια μακριά από την πρωτεύουσα, όμως εδώ είναι που χτυπά δυνατά η καρδιά της πατρίδας μας».

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο νησί με ελικόπτερο, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη. Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν κάτοικοι του νησιού, με επικεφαλής το δήμαρχο Γιώργο Σαμσάκο, και ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός.
Εκεί, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αχλαδιώτης αναφέρθηκε στα προβλήματα του νησιού ενώ χαρακτήρισε τιμή για τον τόπο, την επίσκεψη του πρωθυπουργού.  Απαντώντας ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Δεν ήρθα να κάνω διάγγελμα εδώ, ήρθα να εγκαινιάσω έργο -μονάδα αφαλάτωσης, αν και είναι καλός ο χώρος για διαγγέλματα».
Στην ομιλία του, από το ίδιο σημείο όπου ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «σήμερα, οκτώ χρόνια από τη μέρα που ο ελληνικός λαός άκουγε τα κακά μαντάτα των μνημονίων, φτάνουμε στις μέρες που πλέον αφήνουμε τα δύσκολα πίσω μας (…) βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την οριστική και αμετάκλητη έξοδο, καθαρή όπως ο καθαρός ουρανός του Καστελορίζου, από την εποχή της επιθετικής λιτότητας και της ασφυκτικής επιτροπείας που κόστισε πολύ».
«Μετά από χίλια κύματα, η Ελλάδα βρίσκει ξανά λιμάνι», είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι πρόκειται για «λιμάνι απάγγιο και ασφαλές ώστε να ξεκινήσουμε πλέον ένα νέο ταξίδι με πυξίδα τις ανάγκες και τα όνειρα αυτού του λαού.
«Θα μπορούσα να έλθω για να κάνω διάγγελμα, αλλά δεν θα το κάνω», είπε σε μια αποστροφή της ομιλίας του στο Καστελόριζο ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αυτό το όμορφο φόντο δεν το βρίσκει κανείς εύκολα. Ξεκαθάρισε έτσι ότι δεν πήγε στο νησί για επικοινωνιακούς λόγους, για να φτιασιδώσει, όπως είπε, κακόμορφα σχέδια, όπως έγινε στο παρελθόν.
Μιλώντας για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε το παράδειγμα καλής συνεργασίας που δίνουν οι τοπικές κοινωνίες στις δύο πλευρές, στο Καστελόριζο και αλλού. «Κάποιες φορές οι πολιτικές ηγεσίες είναι που δεν ακολουθούν», πρόσθεσε.
Ακόμη, τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί και υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα, και «δεν διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε σπιθαμή των εδαφών της. Από το Διδυμότειχο ως τη Γαύδο, και από τους Οθωνούς ως το Καστελόριζο. Φυσικά, η Ελλάδα ούτε απειλεί, αλλά ούτε φοβάται κανέναν».
Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, πως «η επιθετικότητα και η προκλητικότητα δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος και το λέω με αίσθημα φιλίας προς τους γείτονές μας» και αναφερόμενος στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του είπε ότι ήταν μία «ένδειξη καλής θέλησης» για να προσθέσει όμως ότι οι κινήσεις καλής θέλησης πρέπει να έχουν συνέχεια και όχι οι κινήσεις προκλητικότητας».
«Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι ένα μήνυμα συνεργασίας από τη μία και αποφασιστικότητας από την άλλη» είπε, συμπληρώνοντας ότι «με την Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να παίζει». «Η Ελλάδα υπερασπίζεται αξίες διαχρονικά και αυτές τις αξίες θα τις υπερασπιστούμε με όποιο τρόπο χρειαστεί».
Ο κ. Τσίπρας έκανε και ειδική αναφορά στον εκλιπόντα σμηναγό, Γιώργο Μπαλταδώρο: «Είχαμε την ατυχία να χάσουμε έναν από τους καλύτερούς μας πιλότους», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο εκλιπών είναι στο Πάνθεον των Ηρώων μας, που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος. Χαρακτήρισε, επίσης, ένδειξη καλής θέλησης, το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Τούρκο ομόλογό του, κινήσεις όμως -συμπλήρωσε- που πρέπει να έχουν συνέχεια.
Εγκαινίασε δύο μονάδες αφαλάτωσης
Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Καστελόριζο επιβεβαίωσε -όπως είπε- το έμπρακτο ενδιαφέρον που διαχρονικά πρέπει να έχει η Πολιτεία για το ακριτικό νησί και εγκαινίασε τις δυο νέες μονάδες αφαλάτωσης, που αποτελούσαν πάγιο -εδώ και δεκαετίες- και απόλυτα δίκαιο αίτημα των κατοίκων του.
Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι εμβαλωματικές, μέχρι χθες, λύσεις είχαν αποδειχθεί πιο δαπανηρές, αφού από το 2012 ως και πέρυσι, το Ελληνικό Δημόσιο είχε δαπανήσει περίπου 3.000.000 ευρώ σε ιδιώτη για μεταφορά νερού, ενώ σήμερα δαπανάται σχεδόν το ένα τρίτο του ποσού. Οι δύο μονάδες έχουν συνολική χωρητικότητα 400 κυβικά μέτρα την ημέρα.
Επίσκεψη στη Ρω
Αργότερα το μεσημέρι ο κ. Τσίπρας πραγματοποίησε επίσκεψη στο ακριτικό νησί της Ρω, όπου απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο της Κυράς της Ρω, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές και έψαλε τον Εθνικό Ύμνο.
Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην τοπική στρατιωτική δύναμη, είπε μεταξύ άλλων: «Η παρουσία σας εδώ και η θητεία σας είναι μια πολύ ουσιαστική συνεισφορά στο λαό. Αισθάνεστε το δέος της υπεράσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας». Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας είχε συζήτηση με τους ένστολους.
Μαζί με τον πρωθυπουργό είναι ο υπουργός και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Π. Κουρουμπλής και Ν. Σαντορινιός αντιστοίχως, ο αν. υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγ. Αποστολάκης και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος.
ΚΚΕ: Μόνο ως ειρωνεία εκλαμβάνονται τα σχόλια του Α. Τσίπρα
Σχολιάζοντας την παρουσία του Α. Τσίπρα στο Καστελόριζο, το ΚΚΕ σημείωσε πως μόνο ως ειρωνεία μπορούν να εκληφθούν οι αναφορές του σε «τέλος της δύσκολης εποχής», όταν ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών, ζουν καθημερινά στο πετσί τους την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και τους κινδύνους απ’ την όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας.
Παράλληλα, το ΚΚΕ τόνισε: «Ο δε -κατά τον κ. Τσίπρα- ‘καθαρός ουρανός’ του Καστελόριζου έχει γίνει σουρωτήρι από τις καθημερινές παραβιάσεις, αλλά και απ’ τα σύννεφα πολέμου που πυκνώνουν στην περιοχή, εξαιτίας των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών, στους οποίους η κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά».
Φ. Γεννηματά: «Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να απολογηθεί»
Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό λέγοντας πως ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να απολογηθεί:
• Για την τυχοδιωκτική του στάση την ώρα που η χώρα χρειαζόταν υπευθυνότητα και δύσκολες αποφάσεις για να αποφύγει τη χρεοκοπία.
• Γιατί κρύβει τις ευθύνες της κυβέρνησης της Ν.Δ. 2004-2009.
• Για τα 3 χρόνια που χάσαμε, το 3ο αχρείαστο και επώδυνο μνημόνιο και τα 200 δις που κόστισε στους πολίτες η πολιτική του.
• Για τις νέες πολιτικές απάτες περί δήθεν καθαρής εξόδου ενώ έχει αναλάβει δεσμεύσεις για νέα μέτρα λιτότητας και παράταση της επιτροπείας .
Επιπλέον, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, σημείωσε πως «η χώρα μπορεί και θα βγει στο ξέφωτο, μόνο που για τον κ. Τσίπρα… δεν έχει πια πλοίο, δεν έχει οδό»! Εξίσου επικριτικό ήταν και το σχόλιο της κ. Γεννηματά, σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού για τα εθνικά θέματα.
Όπως τόνισε οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα θα είχαν αξία, αν είχε διαμορφώσει -με ενιαία φωνή στην κυβέρνηση του- μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, και εθνική ομοψυχία, απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. «Δυστυχώς δεν τα πράττει», κατέληξε.
Εκτύπωση