ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣΛΙΜΑΝΙΝΑΥΤΙΛΙΑΠΟΡΟΣΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ευαγγελία Παύλου. Ποριώτισσα Ανθυποπλοίαρχος,που δαμάζει τους ωκεανούς

Τελειώνοντας το Λύκειο, στα δέκα οκτώ της χρόνια, η Ευαγγελία Παύλου , είχε ήδη καταλήξει πιο επάγγελμα θα ακολουθήσει.
Αυτό της ναυτικού.
Γεννημένη σε νησί, στον Πόρο, πάνω στην θάλασσα, οι πρώτες εικόνες που αντίκρισε ως βρέφος, ήταν το γαλάζιο της θάλασσας και οι πρώτοι ήχοι που άκουσε ήταν η βουή της, όταν το κύμα της θάλασσας έφτανε μέχρι τον τοίχο της αυλής του πατρικού της.

Θα γίνω ναυτικός έλεγε στους γονείς της,γιατί θέλω να ταξιδεύω σε απέραντες θάλασσες και ωκεανούς.

Θέλω να γνωρίσω νέους κόσμους, λαούς και πολιτισμούς και να νιώσω την αλμύρα της θάλασσας.

Θέλω να παλέψω με μανιασμένα κύματα και να τα δαμάσω.
Τα θέλω της,οι γονείς της τα άκουγαν  στην αρχή με κατανόηση και στην συνέχεια ταυτίστηκαν με τα όνειρα της και έγιναν και δικά τους όνειρα.
 Μόλις τελειώνει το Λύκειο, η έφηβος πια Ευαγγελία Παύλου, φοιτά στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού της Ύδρας, για πλοίαρχος και  σε λίγους μήνες ταξιδεύει, ξεκινώντας το πρώτο της εκπαιδευτικό  ταξίδι.
Είκοσι δύο χρονών, με τον βαθμό του Ανθυποπλοιάρχου μπαρκάρει πλέον επαγγελματικά στο Δεξαμενόπλοιο «ΟΡΦΕΑΣ», (Ελληνικών συμφερόντων),ένας γίγαντας των θαλασσών, με μήκος 275 μέτρα, πλάτος 50 μέτρα και ολικής χωρητικότητας 170.000 κόρων, που μεταφέρει αργό πετρέλαιο σε όλο τον κόσμο.
Ποιες είναι οι αρμοδιότητες σου στο πλοίο αυτό την ρωτάμε. 
Είμαι υπεύθυνη ναυσιπλοΐας μας απαντά και βρίσκομαι στην γέφυρα του πλοίου, χαράζοντας την πορεία του στον αυτόματο πιλότο,ενώ επιβλέπω και για αποφυγή σύγκρουσης.
Στην γέφυρα μαζί με μένα βρίσκονται και δύο ναύτες, ενώ σε περίπτωση θαλασσοταραχής,μπορώ να ζητήσω την συνδρομή συναδέλφων μου αξιωματικών.
Ποιο  είναι το πιο μεγάλο  ταξίδι που έκανες και έβλεπες μόνο ουρανό και θάλασσα;
Το ταξίδι μου από τον κόλπο της Αμερικής στην Σιγκαπούρη, που διήρκεσε σαράντα πέντε ημέρες , ενώ στην βάρδια μου πέσαμε  σε τρικυμία με ανέμους της τάξεως έως και 8 μποφόρ.
Αγαπάς την δουλειά σου ρωτήσαμε την εικοσιτετράχρονη Ανθυποπλοίαρχο από τον Πόρο, Ευαγγελία Παύλου για να πει χωρίς δεύτερη σκέψη. 
Την λατρεύω, όπως λατρεύω και  σέβομαι  και την θάλασσα.Όταν δεν έχω βάρδια, αγναντεύω την απεραντοσύνη της και παίρνω ζωή από αυτήν.
Πως σε αντιμετωπίζουν οι άλλοι στο καράβι; 
Οι περισσότεροι με σεβασμό. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που σε κάποιους κακοφαίνεται να τους κάνει κουμάντο μια μικρή κοπέλα. Με τον τρόπο μου τους βάζω στην θέση τους.Προβλήματα με ανωτέρους μου, δεν έχω.
Σου άλλαξε τον χαρακτήρα η δουλειά σου;
Φυσικά ναι. Μπήκα κοριτσάκι στο πρώτο μου ταξίδι και έγινα με μιας μια σκληρή γυναίκα. Μόνο έτσι επιβιώνεις σε ένα ανδροκρατούμενο θαλασσινό  επάγγελμα. Εξ άλλου, είσαι εντελώς μόνη και ξαφνικά καλείσαι να ανταπεξέλθεις σε ότι και αν σου συμβεί, στηριζόμενη στις δικές σου δυνάμεις και μόνο σε αυτές.
Πόσους μήνες τον χρόνο ταξιδεύεις Ευαγγελία; 
Ταξιδεύω έξι μήνες τον χρόνο και τους άλλους έξι μήνες βρίσκομαι στο πατρικό μου στον Πόρο με τους γονείς μου, τα αδέλφια μου και τους φίλους μου.Μάλιστα οι γονείς μου, κάθε φορά που επιστρέφω από ταξίδι, στήνουν  ολοήμερο τρικούβερτο γλέντι στο σπίτι μας στο Ασκέλι Πόρου.
Ναι, λατρεύω τους γονείς μου και τα αδέλφια μου και είμαι πολύ δεμένη με τον Πόρο.
Μια προσωπική ερώτηση Ανθυποπλοίαρχε. Τι βάζεις πρώτο στην ζωή σου. Την καριέρα σου ή την οικογένεια; 
Σαφώς την καριέρα μου. Αλλά και όταν κάνω οικογένεια, την θάλασσα δεν θα την εγκαταλείψω.
Η θάλασσα  για μένα είναι πάθος, είναι έρωτας, είναι η ίδια μου η ζωή.

Εκτύπωση