ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΟΡΟΣ

Αϊνστάιν, “δύο πράγματα είναι απροσμέτρητα: Το άπειρο και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το άπειρο δεν είμαι και τόσο βέβαιος”.

Δανειζόμαστε από το Poros news επιστολή του ΑΝΤΑΝΗ, που αναφέρεται στην τεράστια πολιτιστική προσφορά του Συλλόγου Γυναικών Πόρου η «Ποριώτισσα» και στο μεγάλο πολιτιστικό κενό που δημιουργήθηκε φέτος υπαιτιότητα δύο κυριών, της Κεφαλληνού και της Τζανετοπούλου.
Η «ΠΟΡΙΩΤΙΣΣΑ»,δικαιώθηκε για το τεράστιο έργο της μέσα από την δικαστική σιωπή που της επιβλήθηκε «ελέω Κεφαλληνού και Τζανετοπούλου» που αν συναισθάνονται το βάρος της πράξης τους και της ζημιάς που επέφεραν στον Πόρο,θα πρέπει να αλλάξουν νησί.
Διαβάστε το υπέροχο κείμενο του ΑΝΤΑΝΗ:

ΑΝΤΑΝΗΣ says:
17/08/2018 at 2:22 am
Επιτρέψτε μου παρακαλώ να θυμίσω ότι κάποιες εκδηλώσεις που έλαβαν χώρο στον Πόρο, κατά τις ετήσιες θερινές γιορτές τις Λεμονιάς, με την επιμέλεια και τη φροντίδα του Συλλόγου Γυναικών Πόρου “Ποριώτισσα”, είναι αλησμόνητες κι έτσι θα παραμείνουν στην ιστορία του νησιού. Δεν μπορεί κανείς να μη νοσταλγεί εφέτος, το ποιοτικό και ποσοτικό βάρος αυτών των εκδηλώσεων, που δεν θα το φτάσει ποτέ κανείς, ακόμα κι αν φέρει την… Καρντάσιαν στον Πόρο, γιατί προς τα εκεί κλίνει το 70% των συνήθων “παραστάσεων”. Πώς αλλιώς να συγκρίνεις κάτι “απλές” παρουσιάσεις βιβλίων με μουσική και απαγγελίες, δημοτών, γνωστών μόνο στον Πόρο, λόγω καταγωγής, και ένα Κτήριο Συγγρού με 500 θεατές εκ των οποίων οι 100 όρθιοι επί 2, 1/2 ώρες, κι όλο τον κόσμο να τραγουδάει, να συγκινείται να γελάει με το αυθόρμητο χιούμορ, με τα μεγάλα ονόματα της λεγομένης “εξωστρέφειας”; Όλοι οι συντελεστές να είναι Ποριώτες και η Ελένη Μπίστικα να γράφει στη στήλη “Σημειωματάριο” της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ: “Ο Πόρος, κατά την γιορτή της Λεμονιάς έδειξε, ότι δεν χρειάζεται να κάνει μετακλήσεις γνωστών καλλιτεχνών. Οι Ποριώτες ερασιτέχνες είναι υπεραρκετοί και η ποιότητα πολύ υψηλού επιπέδου”. Και πάω, κι εγώ που λές, μια μέρα να παρακολουθήσω Καραγκιόζη. Δεν μπορώ να σου περιγράψω την απίστευτη ατμόσφαιρα μέσα στο κτήριο Συγγρού. Δεν μιλάμε για γέλιο αλλά μιλάμε για ξεκαρδίσματα γέλιου και όχι από τον Καραγκιοζοπαίχτη μόνο, αλλά από τα πιτσιρίκια που δεν ήταν μόνο θεατές αλλά έπαιζαν από τη θέση τους μαζί, στην υπόθεση του έργου. Να μη γελάνε τα παιδιά με τον Καραγκιοζοπαίχτη, αλλά ο Καραγκιοζοπαίχτης με τα παιδάκια του Πόρου. Κι εγώ μαζί ξανάγινα 7 χρονών. Κι έφυγα με μια εξαγνισμένη ψυχή. Συγχωρηθήκανε όλες οι αμαρτίες μου. (Παιδάκια του Πόρου, πιστσιρίκια μου αγαπημένα, ψυχούλες μας, φέτος σας κόψανε τον Καραγκιόζη. Πού να πάτε; Στα μεγάλα ονόματα; Τι να κάνετε εκεί;)
Κι άλλες φορές έχω παρακαλουθήσει την ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου, έχω ζήσει την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού, συνάντησα 2000 συνθεατές μου στο Συνοικισμό στην παρουσίαση του βιβλίου του Ποριώτη Κυρ-Μιχάλη Χατζηπέρου ” Ο Φιλόξενος Πόρος”, έχω συμμετάσχει στο μουσικό και οργανωτικό μέρος έκθεσης ανθογραφίας, Ποριώτη Ζωγράφου, έχουν βουρκώσει τα μάτια μου από καμάρι, ακούγοντας να τραγουδάει Ποριώτισσα της Λυρικής σκηνής, έχουμε γίνει όλοι μια ψυχή και ένα πνεύμα σε αφιερώματα σε Ποριώτες που εγκατέλειψαν τα εγκόσμια, κι αφοσιώθηκαν ολοψυχα στο Θεό, με τεράστια μόρφωση, γνώσεις, ταλέντα, έχω παρακολουθήσει διαλέξεις υψηλοτάτου επιπέδου, πλαισιωμένες από δρώμενα και ερασιτεχνικές απαγγελίες επαγγελματικού επιπέδου, Θεατρικές παραστάσεις, χορωδίες. Και όλα αυτά και άλλα, όπως λαογραφικές εκδηλώσεις, παραδοσιακά εδέσματα, αναβίωση εθίμων, συνεργασίες και αδελφοποιήσεις με άλλα μέρη της Ελλάδας, κι όλα αυτά, λέω, από την “Ποριώτισσα”, που από της ιδρύσεώς της και με όλα τα κατά καιρούς Διοικητικά συμβούλια επιχειρούσε και δρούσε αθόρυβα στον τομέα του Πολιτισμού και της ανάδειξης του Πόρου, χωρίς να εισπράξει (από κανένα) ούτε ένα απλό μπράβο, χωρίς ποτέ να τους απονεμηθεί σε μια ειδική γιορτή μια πλακέτα αναμνηστική, ένα δίπλωμα εθελοντισμού. Αντίθετα η Ποριώτισσα απένειμε βραβεία, και το μόνο που εισέπραξε είναι να συρθεί στα δικαστήρια. Σύρεται αλλά βέβαια δεν διασύρεται, όπως διασύρθηκαν ανεπιστρεπτί όσοι προσπάθησαν να τους διαλύσουν μαζί με όσους πιθανόν είναι πίσω από αυτούς. Και για ποιο λόγο; Για κανένα λόγο. Απλώς διότι, όπως είπε ο Αϊνστάιν, “δύο πράγματα είναι απροσμέτρητα: Το άπειρο και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το άπειρο δεν είμαι και τόσο βέβαιος”.
Εγώ προσωπικά είμαι πολύ στενοχωρημένος, διότι ο σύλλογος “Ποριώτισσα” όχι μόνο δεν απαγόρεψε σε κανένα να συμμετάσχει και να βοηθήσει, αλλά μας παρακαλάει κιόλας. ΟΛΟΥΣ, μηδενός εξαιρουμένου. Πάσα προσφορά δεκτή. Όποιος λοιπόν θέλει πραγματικά να βοηθήσει και να προσφέρει, μπορεί να το κάνει χωρίς να είναι και μέλος του Συλλόγου, αλλά να είναι απλός φίλος ή/και αντεπιστέλλον μέλος, αφού πρόκειται για Σύλλογο Γυναικών. Τέλος είμαι στενοχωρημένος και για δύο λόγους ακόμα:
1/Γνωρίζω πολλές κυρίες που δεν κατάγονται από τον Πόρο και έχουν προσφέρει στο νησί όσα δεν έχουν προσφέρει ούτε οι Ποριώτες. Δεν θα πω ονόματα γιατί ίσως θίξω τη μετριοφροσύνη τους.
2/Επειδή είμαι εκ πεποιθήσεως “φεμινιστής” και πιστεύω στη γυναικεία υπόσταση σε σημείο που θα προτιμούσα να είχαμε πχ Δήμαρχο Γυναίκα, Πρωθυπουργό γυναίκα, και Πρόεδρο της Δημοκρατίας γυναίκα, διότι και μόνο το Θεϊκό προνόμιο της μητρότητας τις καθιστά ως το ισχυρό φύλο, μένω έκπληκτος όταν κάποιες γυναίκες αυτοϋποβιβάζονται και μου… χαλάνε τη συνταγή. (βλ. και σύγγραμμα της Elisabeth Gould -Davis, με τίτλο “Το πρώτο φύλο”)
Τελειώνω λοιπόν σήμερα τα σχόλιά μου, σχετικά με το παρόν αντικείμενο, μέχρις οριστικοποίησεως του αποτελέσματος που, όχι μόνο ευελπιστώ αλλά και προτρέπω- αν θέλετε μπορώ και να ικετέψω κιόλας- να λήξει εξώδικα και η “Ποριώτισσα” να συνεχίσει την πορεία της μέχρι τις επόμενες αρχαιρεσίες, που δεν αργούν, οπότε, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για οποιαδήποτε επίδοξη Κυρία, να δοκιμάσει τη δημοτικότητά της και να γίνει εκλεγμένη και όχι διορισμένη πρόεδρος ή μέλος του ΔΣ.
Και θυμίζω κι ένα ιστορικό γεγονός:
Όταν ρώτησαν ειρωνικά Βασίλισσα της Σπάρτης εάν είναι αλήθεια ότι οι άνδρες συμβουλεύονται και υπακούνε στις γυναίκες, αυτή απάντησε:
-“Και βέβαια είναι αλήθεια. Διότι μόνο στη Σπάρτη υπάρχουν αληθινοί άντρες”.
ΕΓΚΑΡΔΙΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΡΙΩΤΕΣ, ΜΗΔΕΝΟΣ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ.
ΑΡΙΣΤ. ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣ
ΕΚ ΠΟΡΟΥ
Εκτύπωση