ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Έκτακτη σύσκεψη Σ.Ο.Π.Π. στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά ενόψει επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».

 

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) συγκάλεσε το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο Δήμαρχος Κορυδαλλού, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Πειραιά, ο  Αστυνομικός Διευθυντής Πειραιά , οι Διοικητές των Τμημάτων Τροχαίας Πειραιά και Κορυδαλλού εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Πειραιά, εκπρόσωποι των Δήμων της περιοχής, εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Περιφερειακοί Σύμβουλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής

Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε αρχικά στους λόγους σύγκλησης του έκτακτου Σ.Ο.Π.Π. Κύριος λόγος ήταν το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Γ.Γ.Π.Π.

Μετά από ανταλλαγή απόψεων αποφασίστηκε:

-Να βρίσκονται σε  αυξημένη ετοιμότητα σε όλα τα επικίνδυνα σημεία οι υπηρεσίες όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των αναδόχων των εργασιών συντήρησης των αντιπλημμυρικών έργων.

– Σε συνεννόηση με τη 2η ΥΠΕ να ζητηθεί από τα Νοσοκομεία της περιοχής του Πειραιά, ακόμα και εάν δεν εφημερεύουν να υποστηρίξουν,  εάν χρειαστεί  την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.

-Να απαγορευτεί  η στάθμευση στις οδούς Βαλαωρίτου και Χαλκίδος, στους Αγίους Αναργύρους, στη Παλαιά Κοκκινιά και στην περιοχή ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ στο Κερατσίνι.

– Να γίνει εκτροπή της κυκλοφορίας σε όποια σημεία χρειαστεί. Σε συνεννόηση με το Λιμεναρχείο να γίνει διακοπή της  κίνησης από Σαλαμίνα προς Πέραμα εάν χρειαστεί.

– Να διακοπεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων και βυτιοφόρων στον οδικό άξονα από  Κερατσίνι προς Πέραμα.

και να ενημερωθούν οι πολίτες με κάθε πρόσφορο μέσο για τα παρακάτω μέτρα προστασίας  από τα έντονα φαινόμενα:

–   Να μην προσεγγίζουν σε καμία περίπτωση αγωγούς ή άλλα στοιχεία του Δικτύου της ΔΕΗ που βρίσκονται στο έδαφος, γιατί υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.

Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης εντοπίσει αγωγό ή άλλο στοιχείο του Δικτύου στο έδαφος, θα πρέπει να ειδοποιήσει άμεσα τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ στο κέντρο βλαβων περιοχής Πειραιά στο τηλέφωνο 10504 ή να επικοινωνήσει με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

–  Εάν διαμένουν σε υπόγειες κατοικίες, εφόσον απαιτηθεί από την πορεία του φαινομένου,  να μετακινηθούν από τα σπίτια τους σε συνεννόηση με το Δήμο της περιοχής τους.

–   Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία, αν παρασυρθούν, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.

–  Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.

– Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε.

– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Εκτύπωση