ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε.Ε.Σ.Π. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας όλης της νησιωτικής Ελλάδας διεξήχθη στην Καβάλα, η 44η Γενική Συνέλευση και το Συνέδριο του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.), παρουσία του Αν. Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριου Σαντορινιού. Ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν. αποτελεί τον συντονιστικό φορέα των 19 Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Χώρας και διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο από εκπροσώπους ισάριθμων Επιμελητηρίων, στο οποίο συμμετέχει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επαγγελματικού Συλλόγου Πορου και μέλος του Δ.Σ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Δημήτρης Συξέρης, ως Οικονομικός Επόπτης.

Στο ολοήμερο Συνέδριο που είχε σαν κύριο θέμα το Μεταφορικό Ισοδύναμο,ο κ. Σαντορινιός ανέλυσε το Μεταφορικό Ισοδύναμο ως παράγοντα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των νησιωτικών επιχειρήσεων και επεσήμανε τον ρόλο των Επιμελητηρίων ως αρωγών σε αυτή τη προσπάθεια. Μετά από μια αναφορά στις πρώτες θετικές διαπιστώσεις από την εφαρμογή του μέτρου στα 49 νησιά της χώρας, τόσο για τους νησιώτες όσο και για τις επιχειρήσεις, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι από 1 Ιανουαρίου 2019 το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε όλα τα νησιά της Ελλάδας.

Ο κ. Δημήτρης Συξέρης και ο Αθανάσιος Ζλατούδης, μέλη του Δ.Σ. του ΕΟΑΕΝ, παρουσίασαν το πολύ ενδιαφέρον για τα Επιμελητήρια μέλη του ΕΟΑΕΝ θέμα «Σχολείο Εκπαίδευσης Επαγγελματιών» το οποίο θα αποτελέσει το «εργαλείο» των Επιμελητηρίων για την διαρκή επιμόρφωση επαγγελματιών και εργαζομένων. Το Σ.Ε.Ε. είναι μια ετήσια δράση, η οποία θα καλύπτει σαν «ομπρέλα» το σύνολο των εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών σεμιναρίων και workshopπου διοργανώνουν τα Επιμελητήρια, με διευρυμένη θεματολογία και υψηλού επιπέδου εισηγητές.

Στη συνέχεια του Συνεδρίου συζητήθηκαν πολύ σημαντικά θέματα, όπως:

  • Η κυκλική οικονομία και η νησιωτικότητα, που αναλύθηκε από τον κ. Βασίλη Λιόγκα, Συντονιστή της Διυπουργικής Ομάδας για την Κυκλική Οικονομία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  • Τα οφέλη και οι αναπτυξιακές προοπτικές από την ίδρυση και λειτουργία των υδατοδρομίων, από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Γιώργο Παπαφιλίππου.
  • Το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο στην Ελλάδα, τις επιπτώσεις του στην οικονομία, καθώς και στους αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης, από τον κ. Χριστόδουλο Τοψίδη, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου και του Περιφερειακού Συμβουλίου Επιμελητηρίων ΑΜΘ
  • Τα πνευματικά δικαιώματα για τη χρήση μουσικής: εξελίξεις στο θέμα μετά τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ ΚΕΕΕ και Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων «Αυτοδιαχείριση», με εισηγητή τον κ. Στυλιανό Μωραΐτη, Πρόεδρο Επιμελητηρίου Ξάνθης και συντονιστή ΚΕΕΕ στο θέμα των Πνευματικών Δικαιωμάτων.
  • Ο κ. Χρυσόστομος Χρηστίδης, Ειδικός Σύμβουλος Δ.Ε.Η., παρουσίασε το πρόγραμμα COLD IRONING” ως διαδικασία παροχής εναλλακτικού ναυτιλιακού καυσίμου.
  • Ο κ. Ανδρέας Αποστολόπουλος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηλεκτρικών Σκαφών Ελλάδος, παρουσίασε την πρόταση συνεργασίας μεταξύ του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και της Ο.Η.Σ.Ε, για τη διεξαγωγή διαγωνισμού στα σχολεία, με θέμα το ηλεκτρικό σκάφος και τίτλο «Πάμε Λιμάνι», η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα.
  • Οι κ.κ. Διονύσης Ραλλάτος και Νίκος Μιχαλίτσης, παρουσίασαν την πρόταση συνεργασίας Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και μελών του, με το Επιμελητήριο του Burgas Βουλγαρίας και την εταιρία Apollonas ltd Burgas, για την πραγματοποίηση Έκθεσης Ελληνικών Παραδοσιακών Προϊόντων, με στόχευση στην αγορά της Βουλγαρίας και της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας.
Εκτύπωση